Een krappe arbeidsmarkt en onderwijs dat steeds meer vraagt om flexibiliteit. Hoe speel je daar op een goede manier op in? De lerarenopleiding van de HU en de scholengemeenschappen Nuovo Scholengroep, CVO groep en Cals College bedachten in 2018 een oplossing die niet alleen innovatief maar ook sociaal-maatschappelijk is: een maatwerktraject om statushouders op te leiden tot docent.
Aantrekkelijk
Projectleider Manon Koldewijn legt uit: “We weten dat er universitair geschoolde statushouders zijn, die interesse hebben in én geschikt zijn voor een baan in het onderwijs. Daarom zijn we gaan kijken hoe we deze groep een passend traject kunnen bieden om ze in korte tijd aantrekkelijk te maken voor de onderwijsarbeidsmarkt.” Vooraf wordt iedere student aan een (toekomstige) werkgever gekoppeld, waarna ze een gepersonaliseerd opleidingstraject volgen met extra aandacht voor Nederlands als tweede taal. De partners hopen met het project ook andere regio’s te inspireren. Zo draagt innovatief onderwijs direct bij aan de arbeidsmarkt en de samenleving.
Pre-bachelor
Het is niet het eerste initiatief van de HU om de afstand tussen arbeidsmarkt en statushouders te verkleinen. In 2016 begonnen we – in samenwerking met de gemeente Utrecht, AFAS software en vluchtelingenstichting UAF – al een pre-bachelor voor statushouders, die hen voorbereidt op een opleiding in het Nederlandse hoger onderwijs. Dit succesvolle programma loopt nog steeds.